مجله جامع کشاورزی و فضای سبز - سبزیکاری
شما میتوانید موضوعات مورد علاقه خود را در زمینه های مختلف کشاورزی و فضای سبز در این مجله ببینید

زادگاه اصلي شلغم هنوز محقق نشده است ولي به نظر مي رسد كه انسان قبل از تاريخ ، خاصيت غذايي سبزي هاي   ريشه اي را مثل شلغم ، هويج ، ترب كه به حالت وحشي مي روئيده است...


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ر. نعمت الهی در ساعت 13:15 | لینک  | 

 

 

قارچ دُنبَلان (به انگلیسی: Truffle)‏ نوعی قارچ خوراکی گرانقیمت و کمیاب است....


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ز. رجبی در ساعت 9:43 | لینک  | 

 
 
                                                      سبزی های دانه ای
باقالا سبز:Vicia faba L
 
  اصل و قدمت و مشخصات گیاهشناسی
منشأ این گیاه اروپا و آسیای غربی است. در حالی که De Candolle آفریقای شمالی و نیز جنوب  دریاچه خزر را موطن اولیه این گیاه می داند. گزارشات دیگر مناطق ساحلی مدیترانه و خاور نزدیک و میانه را مرکز اولیه باقلا سبز نسبت می دهند.

 باقلا گیاهی است یکساله که پس از کاشت و جوانه زنی لپه های آن در داخل خاک می مانند(hypogynous) .

                                       


ادامه مطلب
نوشته شده توسط م. عراقی در ساعت 19:47 | لینک  | 

لوبیا سبز :

اصل و قدمت :

منشا این گیاه از آمریکا و آمریکای جنوبی است.بعضی دانشمندان نوع خود روی آن را            (Aborigineus spp )  قدیمی ترین نوع لوبیا در کلیه مناطق گرمسیری و معتدل کشت می شود.

                                                     

مشخصات گیاه شناسی :

نخود فرنگی با نام علمی  Phaseolus vulgaris  از خانواده  Leguminoseae دو واریته از آن وجود دارد :

لوبیای پابلند    (var.vulgaris)   و لوبیای پاکوتاه  (var.nanus) . سیستم ریشه ای عموما در بسیاری ازارقام لوبیا سبز طویل و عمیق نیست و ریشه های جانبی کم عمق و کوتاه می باشد و ریشه اصلی معمولا کوتاه بوده ولی در خاک های نرم وعمیق می تواند تا یک متر گسترش بیابد.سیستم ریشه باعث استوار نگه داشتن گیاه در خاک می شود که این خود فاکتور بزرگی در برداشت مکانیکی است.

لپه های لوبیا بر خلاف نخود فرنگی و باقلا از هیپوکوتیل (قسمت بین ابتدای ریشه لپه ها)در بیرون از خاک تشکیل می شوند و پس از اینکه مواد غذایی خود را از دست دادند از بین می روند.قسمت بین لپه ها تا اولین برگ های لوبیا (اولین میان گره)...


ادامه مطلب
نوشته شده توسط م. حسینی در ساعت 14:44 | لینک  | 

نخود فرنگی :

سبزی های دانه ای از دسته میوه های غلاف دار بوده و دارای خواص مشترک جذب ازت هوا هستند این عمل توسط باکتری های ریزو بیوم (Rhizobiom leguminosarum)که در ریشه این گیاهان قرار می گیرد صورت گرفته و به این ترتیب می توانند ازت هوا را جذب کرده و به مصرف تغذیه سلول ها برسانند به همین سبب مصرف کود های ازته در گیاهان این خانواده به مراتب کمتر است سایر سبزی هاست. ...


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ش. شریفی در ساعت 22:50 | لینک  | 

قارچ كوپرينوس يا مرد پشمالو

Coprinus comatus (Muller Fries) S.F. Gray

قارچ مرد پشمالو براي مدت هاي مديدي به عنوان مطلوب ترين قارچ مورد توجه دوست داران قارچ آمريكايي و اروپايي بوده است. تشخيص آن بسيار ساده است و با رشد متراكم روي بستر و توليد كلاهك هاي قابل توجه، امكان اشتباه را به حداقل مي رساند. بافت شكننده و شيوه منحصر به فرد خود نابودي كه با عطر ملايم و.....

گردآورنده: م. رضایی تزنگی


ادامه مطلب
نوشته شده توسط م. رضایی تزنگی در ساعت 18:40 | لینک  | 

زنجبیل

 

نویسنده:محمد مهدر


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ف. فرجود در ساعت 12:45 | لینک  | 

مقدمه:بیماری ویروسی پیچیدگی زرد برگ گوجه فرنگی که منشا آن خاورمیانه می باشد برای اولین باردر سال ۱۹۶۴ میلادی از مزارع فلسطین اشغالی گزارش شد.این بیماری قادر است خسارت قابل توجهی  را به مزارع گوجه فرنگی وارد نماید...

نویسنده: زری سیدی      منبع : (نشریه ترویجی ،مهدی ازادوار،عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت)


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ز. سیدی در ساعت 9:12 | لینک  | 

ميوه ها و سبزيجات كم كالرى

زردآلو:

دو زردآلو متوسط حدود 5\1 گرم فیبر، 181 میلی گرم پتاسیم و 13 میلی گرم فیتوسترول است . علاوه بر این، زردآلو غنی از کاروتنوی‍‍‍یدی است که یک آنتی اکسیدان قوی است و خطر ابتلا به سرطان روده و ریه را کاهش می دهد .

تمشک:

یک فنجان تمشک، 64 کالری و 8 گرم فیبر رژیمی دارد. اگر بخواهید این میزان کالری را از غذاهای دیگر به دست بیاورید، باید بیش از 100 گرم از دانه های دیگر استفاده کنید .

گیلاس:

گیلاس دارای ترکیبات ضد سرطان ، ضد پیری و ضد التهاب است . در آب میوه گیلاس ترکیباتی وجود دارد که آنتوسیانین نامیده می شود و رنگ قرمز روشن گیلاس نیز به دلیل وجود همین ترکیب است که این ترکیب در بدن برای تسکین التهابات کمک می کند . علاوه بر این ، خطر ابتلا به سرطان وده بزرگ را نیز کاهش می دهد .

توت فرنگی :

یک فنجان توت فرنگی دارای 50 کالری و 30 گرم فیبر و علاوه بر این، دارای کلسیم، فسفر، منیزیم و 85 میلی گرم ویتامین C است. به علاوه، مطالعات نشان می دهد که ترکیبات موجود در آن، مانع از رشد سلول های سرطانی سینه و گردن می شود و از مغز و حافظه نیز محافظت می کند . 

مارچوبه :                                   

 کم کالری و بسیار مغذی است . یک فنجان مارچوبه 404 میلی گرم پتاسیم و 862 میکرو گرم فولیت دارد و غنی از ویتامین K ، و فیبر است .

فلفل :

 می توانید فلفل را با هر ماده غذایی مخلوط کنید  این سبزی بسیار کم کالری است و می توانید انواع دلمه ای آن را حتی مانند سیب بخورید یا این که آن را برش دهید و در سالاد خود بریزید. اگر فلفل رسیده تر باشد، طعم بهتری دارد و مواد مغذی موجود در آن نیز بیشتر است.

کدو تنبل :

یکی از انواع سبزیجات کم کالری است که غنی از پتاسیم و ویتامین A  است . یک فنجان کدوی له شده تنها 49 کالری دارد ، اما دارای 564 میلی گرم پتاسیم است ؛ یعنی 33 درصد بیش از پتاسیم موجود در یک موز متوسط .

اسفناج :

سبزیجات برگ سبز مثل اسفناج، بیش از هر نوع  ماده غذایی دیگری در زمین، دارای مواد مغذی هستند . اسفناج یکی از بهترین منابع ویتامین K و دارای ترکیباتی است که به استحکام و ساخت استخوان ها کمک می کند. به علاوه منبع خوبی از کلسیم است و برای آن دسته از افرادی که علاقه ای به نوشیدن شیر ندارند، بهترین جایگزین به حساب می آید . علاوه بر این، دارای ویتامین A، اسیدفولیک، منگنز، منیزیم، آهن، ویتامین ث و ترکیبات قوی ضد التهاب نیز هست .

 منبع : خواص میوه ها و سبزیجات نویسنده : لامحسین قره گوزلو


ادامه مطلب
نوشته شده توسط م. مداحیان در ساعت 14:38 | لینک  | 

      نعناع                           

گیاهی علفی، پایا و دارای ساقه هائی بر دو نوع خزنده و ...  نویسنده: آمنه جهاندیده                       


ادامه مطلب
نوشته شده توسط الف. جهان دیده در ساعت 13:45 | لینک  | 

                     بادزدگی 

بادزدگی بیماری ویران گری است که گوجه فرنگی و سیب زمینی را دچار می کند. این بیماری که اهمیت تاریخی دارد، اولین بار در 1845 روی سیب زمینی و در 1847 روی گوجه فرنگی شرح داده شد. این بیماری  ...    نویسنده:ز رحمانپور

منابع: ۱-بیماری های گوجه فرنگی  

   مؤلف:جونز،جونز،استال،زیتر      ترجمه:اباذر رجبی

۲-سبزیکاری                           مؤلف:دکتر هرمزدیار کیانمهر

۳-  http://pperomia.persianblog.ire


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ز. رحمان پور در ساعت 7:34 | لینک  | 

  تربچه

Raphanus Raddish

تربچه با نام علمی Raphanus sativus متعلق به خانواده شب بو یا خردل (Cruciferae)

است. تربچه  ...   نویسنده:ز رحمانپور

منابع:  ۱- سبزیکاری                           مؤلف:دکتر غلامعلی پیوست

۲-گلهای آپارتمانی و سبزیکا ری           مؤلف:دکتر هرمز دیار کیانمهر

۳-اصول باغبانی                                مؤلف:دکتر مرتضی خوشخوی


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ز. رحمان پور در ساعت 7:8 | لینک  | 

سبزی کاری در باغچه

هیچ فعالیت بدنی سالم تر و نشاط بخش تر از کار کردن در باغچه وپرورش سبزیجات نیست. دریک فضای چند متر مربعی حیات خانه می توان تنوعی از  ... نویسنده:ز. رحمانپور

منابع:۱-سبزیکاری                            مؤلف:دکتر غلامعلی پیوست

۲-گلهای آپارتمانی و سبزیکا ری           مؤلف:دکتر هرمز دیار کیانمهر

۳-اصول باغبانی                                مؤلف:دکتر مرتضی خوشخوی و همکاران


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ز. رحمان پور در ساعت 6:36 | لینک  | 

 کرفس (Celery)  

نام علمی کرفس Apium graveolens  و متعلق به خانواده چتریان  (Umbelliferae)  است. کرفس از سبزیجات دو ساله است لیکن از  ...   نویسنده:ز. رحمانپور

منابع:۱-سبزیکاری                                    مؤلف:دکتر غلامعلی پیوست

۲-گلهای آپارتمانی و سبزیکا ری           مؤلف:دکتر هرمز دیار کیانمهر

۳-اصول باغبانی                                مؤلف: دکتر مرتضی خوشخوی و همکاران


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ز. رحمان پور در ساعت 3:53 | لینک  | 

 1- چرا نبايد سبزيهائي مانند اسفناج و كاهو را با ازت زياد تغذيه كرد؟ ...

نام نویسنده: م. زارعی         منبع: مجموعه سؤالات کارشناسی ارشد کشاورزی باغبانی


ادامه مطلب
نوشته شده توسط م.زارعی در ساعت 13:27 | لینک  | 

 1) چه ماده­ای باعث التیام موقت زخم در سیب­زمینی می­شود؟....  

        نام نویسنده: م. زارعی            منبع: مجموعه سؤالات کارشناسی ارشد کشاورزی باغبانی

 


ادامه مطلب
نوشته شده توسط م.زارعی در ساعت 12:43 | لینک  | 

 1) برداشت گوجه فرنگی برای ارسال به مناطق دوردست باید در چه مرحله­ای باشد....   

     نام نویسنده: م. زارعی           منبع: مجموعه سؤالات کارشناسی ارشد کشاورزی باغبانی


ادامه مطلب
نوشته شده توسط م.زارعی در ساعت 12:32 | لینک  | 

1) کدام گروه از سبزی­ها روز بلند هستند؟....   

نام نویسنده: م. زارعی     منبع: مجموعه سؤالات کارشناسی ارشد کشاورزی باغبانی


ادامه مطلب
نوشته شده توسط م.زارعی در ساعت 12:22 | لینک  | 

 آذين در خانواده چغندريان به گونه اي است كه بذرها چند جنيني هستند و با كاشت يك بذر چند گياه سبز مي شود و عمل تنك كردن را .....      نویسنده: ع. خارستانی

منابع:سبزي كاري در ويلا←مهندس اسماعيل پيش بين

آفات سبزي و صيفي ايران←دكتر محمد خنجاني

فيزيولوژي سبزيها← دكتر فريد شكاري      دكتر سيروس مسيحا     دكتر بهروز اسماعيل پور


ادامه مطلب
نوشته شده توسط م.خارستانی در ساعت 20:24 | لینک  | 

شوید:گیاهی یکساله می باشد و جز خانواده چتریان می باشد.نام علمی این گیاه Dill می باشد.این گیاه تولید ساقه گل دهنده بلندمیکندکه ...    نویسنده:الف-احمدی                      

منابع: ۱.سبزیکاری،دکتر پیوست،انتشارات دانشگاه ایلام

         ۲.سبزی کاری،دکتر مبلی،انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان

         ۳.پرورش سبزی،دکتر انوشه،انتشارت دانشگاه اهواز


ادامه مطلب
نوشته شده توسط الف. احمدی در ساعت 0:21 | لینک  | 

بیماری سفیدک داخلی کاهو

کاهو گیاهی است یکساله از خانواده compositeae ...           نویسنده: ن – بابویه

منابع : بیماری های گیاهان زینتی – سبزی و جالیز- ترجمه و تدوین : مهندس محمد مهدی جهان آرا

بیماریهای سبزی و صیفی و روشهای مبارزه با آنها- تالیف : دکتر سید علی الهی نیا

سبزیکاری – دکتر غلامعلی پیوست


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ن. بابویه در ساعت 21:7 | لینک  | 

ریواس یكی از گیاهان دارویی- خوراكی مراتع ایران است كه در برخی از مناطق خراسان، مردم به روش خاصی آن را پرورش و بهره برداری می‌كنند....                          نویسنده: س.مهدوی

منابع:   1- پیوست , غلامعلی.1381. سبزیكاری, چ دوم , انتشارات سیاوش.
2- خسروی , مهدی. 1379. گیاهان دارویی, چاپ چهازم , نشر محمد.
3- رجحان, محمد صادق. 1380. بهداشت ودرمان با گیاهان دارویی وفارماكوگنوزی. انتشارات طنین.
4- زرگری, علی. 1376. گیاهان دارویی, ج چهارم , چ ششم, دانشگاه تهران


ادامه مطلب
نوشته شده توسط س. مهدوی در ساعت 14:31 | لینک  | 

سیر یكی از گیاهان دارویی است كه اثرات درمانی آن بسیار مورد توجه می باشد. در طب سنتی از سیر به عنوان دارویی برای درمان عفونت تنفسی مسمومیت غذایی و آلودگی كرمی استفاده می شود.....

منابع:   ۱-ثقفی خادم . فریده . 1380- 1374 وزارت جهاد سازندگی

           2- طرح مرتعداری بهارگشت1376.سازمان جنگلها و مراتع كشور.اداره كل منابع طبیعی خراسان .

           3-زرگری- علی.گیاهان دارویی - جلد چهارم. چاپ چهارم. انتشارات دانشگاه تهران - 1369 صفحات621-618

نویسنده: س.مهدوی


ادامه مطلب
نوشته شده توسط س. مهدوی در ساعت 13:41 | لینک  | 

هویج از زمانهای قدیم در آسیا و اروپا به صورت خودرو(ssp. Carota) یافت می شد. منشاء این گیاه را در حوالی افغانستان و گسترش آن را به مناطق ساحلی مدیترانه بین قرن 10 و 12 میلادی به اروپا و چین و در قرن 15 میلادی به ژاپن برده شد.

منایع:

۱-اصول باغبانی (دکتر خوشخوی، شیبانی، روحانی، تفضلی)

۲-سبزیکاری (چاپ چهارم تالیف دکتر غلامعلی پیوست)

۳-خواص سبزیهای خوراکی (مرتضی نظری)

ن. مومنی


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ن. مومنی در ساعت 7:52 | لینک  | 

 این گیاه بصورت خودرو از زمانهای خیلی قدیم ( بیش از 2000 سال پیش ) در سواحل دریای مدیترانه (احتمالا جنوب شرقی اروپا و غرب اسیا) می رویید و از این مناطق به سایر کشورهای دیگر برده شد. به نظرSplittstoesser این گیاه بومی اروپای شرقی و آسیای غربی است. جعفری متعلق به خانواده چتریان (Umblifereae) است.

منابع:

۱- سبزیکاری (دکتر غلامعلی پیوست)

2- اصول باغبانی (دکتر خوشخوی، شیبانی، روحانی، تفضلی)

۳-خواص سبزیهای خوراکی (مرتضی نظری )

ن. مومنی


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ن. مومنی در ساعت 7:39 | لینک  | 

خواص دارویی قارچ صدفی:

قارچ صدفی از سوی سازمان بهداشت جهانی و سازمان خواربار جهانی به عنوان گیاه دارویی موثر برای جلوگیری از افزایش کلسترول خون تجویز شده است....

نویسنده:محمد جواد بهروزی

کتاب.کشت وپرورش قارچ صدفی-نویسنده:سعید صاحب فصولی،محمد رضا فعلی

کتاب.راهنمای جامع و مصور پرورش قارچ صدفی-نویسنده:جعفرنبا،خسروشاهی،هدشی

کتاب.راهنمای جامع و مصور پرورش قارچ خوراکی-نویسنده:پال استیمتز-ترجمه:دامی


ادامه مطلب
نوشته شده توسط م. بهروزی در ساعت 21:10 | لینک  | 

سیر Garlic

شرح: سیر گیاهی است پایا بایک پیاز مرکب حاوی بولب کوچک که در یک غشاء مشترک قرار دارند...

نویسنده:ی.خواجه نوری   منبع:گیاهان دارویی    مولف: پروفسور هانس فلوک 


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ی. خواجه نوری در ساعت 11:42 | لینک  | 

بادمجان

 Solanum melongena

بادمجان بومی هندوستان است. طبق گزارش De candolle این گیاه از زمانهای قدیم در هندوستان شناخته شده بود و منشا آن هند- برمه است.

نویسنده: ف.  عابدی     منبع:سبزیکاری دکتر غلامعلی پیوست


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ف. عابدی در ساعت 20:29 | لینک  | 

گوجه فرنگی Lycopersicum esculentum Miller

 

این گیاه بومی ارتفاعات آمریکای جنوبی است که به صورت خودرو و آلبالویی شکل در آن نقاط می رویید...         نویسنده: ف.عابدی    منبع: سبزیکاری دکتر غلامعلی پیوست


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ف. عابدی در ساعت 19:54 | لینک  | 

  شلغم

 Brassica napus L. var.napobrassica

شلغم از خانواده ی چلیپاییان و از جنس Brassica است که به صورت خودرو از زمان های قدیم در روسیه وجود داشت. گیاهی است 2 ساله که از ریشه ی آن تغذیه می شود...     نویسنده مطلب: ف. عابدی   منبع: سبزیکاری دکتر غلامعلی پیوست  


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ف. عابدی در ساعت 21:39 | لینک  | 

پژمردگی ناگهانی خیار   sudden wilt

خیار های پارتنوکارپیک در گلخانه ممکن است به یک پژمردگی ناگهانی... نویسنده:ی.زنهاری     منبع:آفات و بیماریهای خیار گلخانه ای     تالیف: محمد رضا عبدالکریم زاده


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ی. زنهاری در ساعت 21:18 | لینک  | 

فلفل رنگي با دارا بودن ۲ برابر ويتامين c نسبت به پرتقال يكي از پر مصرف ترين سبزيجات در اروپا و آمريكا مي باشد كه با رنگ ها و طعم گوناگون به صورت خام و يا پخته مصرف مي گردد.


نویسنده : ص.پرهیزگارفر

منبع : http://www.ake.blogfa.com


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ص. پرهیزگارفر در ساعت 19:31 | لینک  | 

گوجه فرنگی و فرآورده های کنسروی آن غنی از فولات و پتاسیم و ویتامین ها ....

منبع:نشریه تخصصی همگام با کشاورزی

نویسنده: ف.شیبانی


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ف. شیبانی در ساعت 8:14 | لینک  | 

کرفس کوهی Apium graveolens

ویژگیهای گیاهشناسی : کرفس کوهی با نام محلی « کلوس » و نام علمی “Kelussia odoratissima” که به نامهای علمی دیگری همچون “Apium graveolens” نیز خوانده شده است . گیاهی علفی ، چندساله ، از خانواده چتریان ، “Umbelliferae” دارای ساقه منشعب ، توخالی شیاردار به ارتفاع 20 تا 60 سانتی متر که ارتفاع گل آن گاهی تا 200 سانتی متر می رسد .

 "کانت : چنان باش که به هر کس بتوانی بگویی مثل من رفتار کن."


ادامه مطلب
نوشته شده توسط م. سامانی در ساعت 13:16 | لینک 

شنبلیله

شنبلیله از گذشته به عنوان گیاهی دارویی مورد استفاده قرار می گرفت.به طوری که از پیکر رویشی تازه شنبلیله سالهاست به عنوان سبزی استفاده می شود.مواد موثره این گیاه کاهش دهنده قند خون،ضد التهاب و نرم کننده است.

 منبع:تولید و فرآوری گیاهان دارویی جلد سوم(دکتر رضا امید بیگی)

نویسنده:شیواصفری


ادامه مطلب
نوشته شده توسط ش.صفری در ساعت 0:34 | لینک